Kafijas pupiņas.
Šodienas tirgū ir pieejams ļoti liels sortiments ar kafijas pupiņām. Bet ko tad īsti izvelēties? Vēl - ņemot vērā to apstākli, ka kafijas pupiņu cenas labākais piedāvājums ir par 1kg iepakojumu. Sanāk, ka nopērc kilogramu un nezini ko ar viņu darīt, gadījumā, ja tā negaršo vai ir nekvalitatīva. Protams, jo dārgāka kafija - jo lielāka varbūtība trāpīt, ka tā būs tīkama un kvalitatīva, bet diemžēl Latvijā īsti tā nesanāk. Latvijā pat nepazīstamas kafijas markas maksā bargu naudu, tā teikt, nedaudz zem pasaules mēroga ražotājiem. Arī izplatīts moments ir "pareizo" lietotāju izcilās atsauksmes tirgotāju mājaslapā vai sen noiets marketinga "solis ar zirgu", kur mākslīgi tiek uzrauta kafijas cena un vēlāk kā bonus tiek piedāvāts otrs iepakojums par velti... Visdrīzāk šī kafija būs nekvalitatīva, taču lētāka par citām - finālā kafijas cienītājam izmesta nauda. Neuzķerieties!
Mani kritēriji kafijas izvēlei.
1. Kafijas zīmolam ir jābūt ar Pasaulē pazīstamu vārdu. Nav tā, ka jāpārmaksā par vārdu, bet ir tā, ka pazīstamam zīmolam ir kvalitātes standarti zem kuriem tie nekad nenolaidīsies, lai pasargātu savu reputāciju. Piemēram, ja kafiju iepako glītā iepakojumā, tai izdomā kādu vārdu, protams nepazīstamu, bet radniecisku kafijas saimēm ar itāļu galotni un vēl uzraksta 100% arābika, tad tas nebūt nenozīmē, ka šī kafija ir dārga vai kvalitatīva, visdrīzāk tā būs stipri zem vidēja līmeņa bez kontroles grauzdēta un fasēta, iespējams pat veca kafija, no kādiem seniem krājumiem.
2. Fasējumam ir jābūt visām ražotāja marķējuma zīmēm. Piemēram, ir jābūt kafijas cepšanas/grauzdēšanas datumam, derīguma termiņam, kvalitatīvam iepakojumam un gaisa vārstam.
3. Jāsaprot mērķis, kuram šo kafiju iegādāties. Piemēram, pērku kafiju kafijas automātam, tad skatos apcepšanas(grauzdēšanas) līmeni līdz 3 un iepakojumu ne mazāku kā 1kg. Ja vēlos bez kafijas automāta pagatavot kafiju, tad apcepšanas līmeni 3 un iepakojumu ne lielāku kā 250g.
Manā skatijumā grauzdēšanas līmenis 3 ir pats otimālākais variants. Kafijas pupiņām ir zeltaini brūna krāsa, ļoti viegls spīdums. Visas kafijas pupiņas vienā krāsā, nevajadzētu but gaišākām vai tumšākām pupiņām vienā iepakojumā.
Pārmērīgi spīdīgās kafijas pupiņas, visdrīzāk, ir ārā metamas.
Melnas kafijas pupiņas varētu būt pārgrauzdētas un kafija būs ļoti rūgta. Citi rūgtai kafijai velk paralēles ar ekspreso. Manā izpratnē ekspreso ir stipra kafija - nevis pārgrauzdēta un tādējādi kļuvusi rūgta. Šādas melnās pupiņas arī vatētu būt izmetamas.
4. Nepirkt daudz kafijas. Piemēram, kafija atvērtā veidā uzskatāma par svaigu maksimāli 2 nedēļas, tas ar nosacijumu, ka neatstāj iepakojumu atvērtā veidā. Nav vērts mājās veidot kafijas krājumus, jo kafija nav kā vīns - jo ilgāk, jo labāk. Ir tieši pretēji. Protams, kafija būs kafija arī pēc gada, bet tas būs ļoti nosacīts dzēriens ar sliktu garšu, nepilnu aromātu un neizsakāmi riebīgu pēcgaršu.
Tā kā - lietojiet tikai pazīstamu ražotāju garšīgu un svaigu kafiju! Tikai šāda kafija var būt ar kvalitātes garantiju.
Tēma pārdomām.
Kādēļ izvēlēties tieši kafijas pupiņas? Tas ir vienīgais veids, kā vizuāli redzēt kafijas stāvokli. Kā var būt tā, ka malta kafija maksā lētāk par pupiņkafiju, maltai kafijai ir biežākas atlaides? Loģiski domājot, var secināt, ka maltas kafijas saražošanai ir nepieciešams lielāks darbs un enerģija, bet viņa ir lētāka. Kādēļ tā? Secinājumus nav grūti izdarīt!
Uz foto redzamas kafijas pupiņas ir nevienādā krāsā, kas liecina par nevienmērīgu grauzdējumu vai kafijas sajaukumu. Izvairītos no šāda kokteiļa.
Sharing is caring, show love and share the thread with your friends.